Regulering af nervesystemet


Nervesystemet er en kompleks og central del af kroppens biologiske system, som styrer og regulerer mange af kroppens funktioner og aktiviteter. Det fungerer som et kommunikationssystem, der muliggør transmission af information mellem forskellige dele af kroppen.

Nervesystemet kan opdeles i to hovedkomponenter:

1. Det centrale nervesystem (CNS): Dette omfatter hjernen og rygmarven. Hjernen er hovedkontrolcenteret for kroppens funktioner og processer. Den modtager, analyserer og tolker information fra kroppens sanser og sender derefter beskeder tilbage til kroppens muskler og organer for at regulere deres aktiviteter. Rygmarven fungerer som en forlængelse af hjernen og hjælper med at transmittere information mellem hjernen og resten af kroppen.

2. Det perifere nervesystem (PNS): Dette inkluderer alle nerverne uden for hjernen og rygmarven. PNS fungerer som en forbindelse mellem det centrale nervesystem og kroppens ekstremiteter og organer. Det styrer bevægelser, sensoriske fornemmelser og autonome funktioner som hjerteslag og fordøjelse.

Nervesystemet er afgørende for vores evne til at reagere på omverdenen, tænke, bevæge os, føle og udføre en lang række fysiologiske processer. Det spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af homeostase i kroppen og sikrer, at forskellige organsystemer fungerer sammen på en koordineret måde.

 

Det eneste din krop ønsker sig, er at have balance. Hvis den havde et sprog og kunne tale, ville den bede dig om at lytte godt efter. Kroppen er fantastisk, da den både kan fortælle os når noget er godt, men også når der er ubalance. Det er vigtigt efter traumatiske oplevelser, ved forøget stress eller angst, at hjælpe kroppen og nervesystemet med at regulere sig. Herunder kan du se nogle forskellige fokspunkter, som du allerede nu kan begynde at implementere i din hverdag.

 

Dybe vejrtrækninger

Dybe vejrtrækninger hjælper med at aktivere det parasympatiske nervesystem, der fremmer afslapning og reduktion af stress. Prøv at tage dybe indåndinger og lange udåndinger regelmæssigt.

Den mest anerkendte vejrtrækningsmetode hedder 4-7-8 metoden. Den kan du læse mere om her. Nogle gør også brug af apps såsom Dyb Ro, Calm eller Headspace til at hjælpe dem.  Læs evt. mere og find links til disse nederst på siden.

Meditation og Mindfulness

Praksis som meditation og mindfulness kan hjælpe dig med at øge din bevidsthed om dine følelser og kropslige fornemmelser. Dette kan hjælpe dog med at regulere dig selv bedre, som kan have en god effekt på reducering af bl.a. stress og angst.

Yoga

Yoga og lignende træningsformer kombinerer fysisk aktivitet med vejrtrækning og afslapningsteknikker, der kan hjælpe med at regulere nervesystemet og nedbringe kroppens kortisolniveau. Derudover opbygges der er en større kropslig bevidsthed og en dybere forbindelse til en selv.

Søvn

Prioriter en sund søvnrytme, da utilstrækkelig søvn kan forstyrre dit nervesystem og øge stressniveauet i kroppen. Søvn er med til at regenerere celler, berolige nervesystemet og vedligeholde hjernens funktioner.

Kost

En sund kost med tilstrækkeligt med næringsstoffer kan støtte en sund balance i nervesystemet. Undgå overdreven koffein og sukker, da de kan påvirke nervesystemet negativt og skabe udsving i kroppens naturlige balance.

Fysisk aktivitet

Regelmæssig motion kan hjælpe med at regulere dit nervesystem ved at frigive endorfiner, der forbedrer dit humør. Det kan også hjælpe med at frigøre spændinger i kroppen.

 

Sociale relationer

Opbygning af positive relationer og støtte fra andre mennesker kan hjælpe med at regulere dit nervesystem ved at reducere følelsen af ensomhed og stress, og fremmer følelsen af tilhørsforhold og forståelse.

Eksempelvis udløser sociale relationer en frigivelse af vigtige neurotransmittere såsom oxytocin og serotonin, som bidrager til følelsen af glæde, tilknytning og afslapning. Derudover styrkes det autonome nervesystem, som hjælper på de automatiske funktioner såsom vejrtrækning, hjerteslag og fordøjelse. Dette bidrager til en mindre stresset fysiologisk tilstand.

Selvomsorg

Det er vigtigt at passe rigtig godt på sig selv, hvis man er i ubalance eller går igennem en svær periode. Skab mere tid til ro og afslapning og undgå at blive for overstimuleret.

Det er vigtigt at forstå egne grænser, behov og følelser som er afgørende for selvomsorg. At være opmærksom på, hvad der forårsager stress eller ubehag, fx overstimulering, forøget arbejdsbelastning etc- – og derefter aktivt søge måder at tackle disse udfordringer på, er en vigtig del af at opretholde et sundt nervesystem.

 

Terapi

Hvis du oplever alvorlige følelsesmæssige problemer eller traumer, kan terapi være en effektiv måde at arbejde med dit nervesystem på ved at bearbejde og forstå de underliggende årsager til dine udfordringer.

 

Terapeutiske redskaber

Det at regulere nervesystemet er en individuel proces. Hvad der fungerer bedst for én person, behøver ikke nødvendigvis at fungere for en anden. Det er en god idé at eksperimentere med forskellige metoder og konsultere en professionel, hvis du har udfordringer med dit nervesystem. Det kan være efter en traumatisk hændelse, pga. langvarig belastning eller grundet angst eller stress.

Du skal være meget velkommen til at kontakte mig hvis du vil booke en tid eller bare har spørgsmål.

Herunder følger mine anbefalinger til konkrete redskaber, som du allerede selv kan gå i gang med.

Mindfulness-/meditationsapps

Jeg kan anbefale flg. apps:

Sensate (sensorisk redskab)

Kontakt:

Mobil

26240184 (sms/opkald)

Email

psykolog@helenehovmann.dk

(besvares indenfor 24 timer på hverdage)

Adresse

Blegdamsvej 112A, 2100 Kbh Ø

Åbningstider

Tirs – Fre: 09.00-15.00

Andre tider kan aftales efter behov