Stress & Belastningsreaktion

 

Indhold kommer snarest…

 Stress og en belastningsreaktion er relaterede begreber, der ofte bruges indbyrdes, men de refererer til forskellige tilstande og reaktioner i kroppen og sindet. Her er en oversigt over forskellene mellem dem:

Stress

  • Stress er en naturlig fysiologisk og psykologisk reaktion på en udfordring, trussel eller forandring i ens liv. Det kan være både positivt (eustress) og negativt (distress).
  • Stress udløses af forskellige faktorer, herunder arbejdspres, personlige problemer, forandringer i livet, sundhedsproblemer og meget mere.
  • Stressreaktionen aktiverer kroppens “kamp-eller-flugt” respons, hvor hormoner som kortisol og adrenalin frigives for at hjælpe kroppen med at tackle den pågældende situation.
  • Kronisk stress, der varer i længere tid, kan have skadelige virkninger på både fysisk og mental sundhed.

 

Belastningsreaktion

  • En belastningsreaktion refererer til den måde, en person reagerer på en specifik stressor eller belastning. Det er den individuelle reaktion på stress.
  • Belastningsreaktioner kan variere betydeligt fra person til person. Nogle mennesker kan håndtere stress godt og forblive relativt upåvirkede, mens andre kan opleve betydelige symptomer.
  • Belastningsreaktioner kan omfatte følelser som angst, irritabilitet, tristhed, og fysiske symptomer som søvnforstyrrelser, muskelspændinger og fordøjelsesproblemer.
  • Det er vigtigt at forstå, at belastningsreaktioner kan variere i intensitet og varighed afhængigt af den enkeltes evne til at håndtere stress samt den specifikke stressor.

Sammenfattende er stress en bredere betegnelse for den fysiologiske og psykologiske reaktion, der opstår som svar på en udfordrende situation, mens en belastningsreaktion beskriver den individuelle måde, hvorpå en person reagerer på denne stressor. Stress er altså den udløsende faktor, mens belastningsreaktionen er den personlige reaktion på denne faktor. Det er vigtigt at håndtere stress og belastningsreaktioner på en sund måde for at opretholde både fysisk og mental sundhed.

 

Kontakt mig her:

Mobil

26240184 (sms/opkald)

Email

psykolog@helenehovmann.dk

(besvares indenfor 24 timer på hverdage)

Adresse

Blegdamsvej 112A, 2100 Kbh Ø

Åbningstider

Tirs – Fre: 09.00-15.00

Andre tider kan aftales efter behov