Viden

Gode råd til forældre, der har mistet

(printet i artikel på To The Moon Honeys sociale platform i 2020)

 

  • Tal om dit barn, ikke kun om tabet, med alle dem, som vil lytte; familie, venner, ligesindede, professionelle.
  • Lær at forstå og acceptere, at I som mor og far ikke sørger ens. Der vil være individuelle forskelle. Bliv enige om, hvordan I håndterer og rummer disse forskelle sammen.
  • Husk at mindes dit barn. På mærkedage, til hverdag, ved at kigge på billeder, eller hvad der føles rigtigt for lige netop dig. Du vil altid være mor/far.
  • Tag pauser fra sorgen. Tal om andre ting, lav aktiviteter med andre eller alene. Kom ud blandt andre i det tempo, du kan magte. Hav altid en plan b og tag hjem, hvis du bliver overvældet.
  • Når du vender tilbage til arbejde/studie og den hverdag, du havde før tabet, så tag det i et roligt tempo. Start ud langsomt og træk 20% fra det, du tror, du kan (f.eks. timer). Det kræver en del at vende tilbage.
  • Accepter at dit barn, hele fortællingen om dets liv og død, er en del af din fortælling nu. Det vil blive nemmere med tiden at integrere barnet i dit liv. Det er muligt at leve som mor/far til et dødt barn.


For at fremme det vigtige arbejde ifbm. hjælp til forældre, der mister et spædbarn, har jeg medvirket i nogle interviews og artikler, som du kan læse herunder.

 

MAGASINET MOR – august 2014:


Spædbarnsdød sker heldigvis meget sjældent i Danmark. For de familier som mister et lille barn, er det en stor tragedie. Mød Signe der mistede sin datter to dage efter fødslen. Hun fik hjælp fra en sorggruppe, og selvom hun har fået to levende børn, vil savnet altid være der.

Læs artiklen HER

KRISTELIGT DAGBLAD – august 2013:


Hvis et par i løbet af en graviditet får besked om, at deres barn vil dø i løbet af graviditeten eller kort efter fødslen, vælger de fleste en abort. Nogle få par fortsætter graviditeten og lader naturen gå sin gang.

Læs den gribende artikel “Forældre på lånt tid” HER

Er du journalist?

Jeg har mange års erfaring i at tale med både mødre og fædre, som har mistet, både som privatpraktiserende psykolog og som frivillig gruppestarter i foreningen Forældre og Sorg.

Det lægger mig meget på sinde, at udbrede både kendskab til og viden omkring spædbarnsdød og sorg.

Kontakt mig gerne, hvis du har brug for viden, erfaring eller et godt råd inden, du skal tale med et forældrepar, der netop har mistet. Og kontakt mig også gerne for en udtalelse.

Kontakt mig her:

Mobil

26240184 (sms/opkald)

Email

psykolog@helenehovmann.dk

Adresse

Blegdamsvej 112A, 2100 Kbh Ø

Åbningstider

Man – Fre: 09.00-15.00

Andre tider kan aftales